Sepot na vondst 70 kilo hennep

Ruim anderhalf jaar geleden berichtte de media dat er in Landgraaf een hennepplantage en drogerij was geruimd waarbij de teler zich in de kelder zou hebben verschanst ( onder meer: https://www.1limburg.nl/hennepteler-speelt-verstoppertje).

Een zeer ‘pakkende’ titel, echter deze titel ‘dekte’ allerminst de waarheid. In deze kwestie was het wel juist dat mijn client in de kelder van zijn woning werd aangetroffen, maar dit was zeker niet om zich aan zijn aanhouding te onttrekken.

Eerst de casus. In de woning van client trof de politie in de schuur op zijn erf een hennepplantage aan. De hennep werd op dat moment geknipt door meerdere knipsters en naar een droogruimte in de woning gebracht. Er werd ruim 70 kilogram hennep (nat) aangetroffen.

Ten overstaan van de politie verklaarde client dat hij zijn schuur had verhuurd aan een derde. Na enige tijd vroeg deze derde of hij in de woning van client nog ‘iets’ mocht drogen. In verband met het feit dat client voor zijn werk enige tijd niet thuis zou zijn, is hij daarmee akkoord gegaan.

Toen client echter na enige tijd op zijn thuisadres aankwam, trof hij de nodige bedrijvigheid aan. Knipsters liepen af en aan richting zijn woning. Op het moment dat hij bij de huurder – welke werd geflankeerd door nog 2 personen – die eveneens op het perceel aanwezig waren, verhaal wilde halen, werd hij in de kelder gezet zodat hij niet de politie kon inlichten. Inderdaad, de plaats waar hij later door de politie werd aangehouden.

Bij de politie gaf client verder aan dat hij nergens van wist en dat er ook geen alarmbel was gaan rinkelen op het moment dat hij de vraag kreeg of er iets gedroogd mocht worden in zijn woning. Ik hoor u denken; ‘ja, dat zal wel’. En ik zal u eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk ook zo dacht.

Desalniettemin kwam ik tot de conclusie na een aantal kritische vragen te hebben gesteld en gesprekken te hebben gevoerd met de begeleiding van client, dat er sprake was van een naïeve en beïnvloedbare persoon. Later zou dat ook nog worden bevestigd door een medisch deskundige welke nog een andere diagnose stelde. Er was namelijk tevens sprake van een licht verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis. U moet verder weten dat de aangehouden knipsters niets over client hadden verklaard. Deze wezen allen naar de huurder en zijn kompanen.

Gelet op de persoon van de verdachte en het ontbreken van wetenschap dat er in zijn woning hennep werd geteeld en gedroogd, besloot ik in overleg met client om de officier van justitie te vragen om de zaak te seponeren, terwijl deze eerder bij de Meervoudige Strafkamer werd aangebracht maar werd ingetrokken (waarschijnlijk omdat het dossier nog niet compleet was).

De officier koos er vervolgens voor om ons uit te nodigen voor een OM gesprek. Ik denk dat hij voordat hij in zijn beslissing wilde beoordelen wat voor vlees hij in de kuip had. Uiteindelijk kwam hij na zijn verhoor eveneens tot de conclusie dat er geen bewijs was dat client wist van de plantage en drogerij. De zaak werd geseponeerd.

Uiteraard haalde dit resultaat niet de media en kwam er geen rectificatie. Ik vond het echter wel van belang om deze kwestie in een blog te verwerken. Temeer omdat er bij een client een enorme last van zijn schouders viel na het sepot. Een lange tijd van onzekerheid over de afloop resulteerde in tranen van geluk. Daar doe je het voor.

Op weg naar de feestdagen haal ik al terugkijkend op dit bijzondere jaar, met name de positieve energie uit dit soort zaken en het is dan ook de reden dat het in deze blog terugkeert. Zij aan zij op weg naar een vrijspraak, sepot of het meest goed resultaat. Met of zonder Covid19.

Ten slotte wil ik u danken voor het lezen van mijn blog. Ik wens u verder een goede gezondheid en fijne feestdagen toe en alle goeds voor 2021.

Leg uw probleem aan ons voor

De advocaten en juristen van Boumans Advocaten helpen u graag! Vul de onderstaande gegevens in, druk op verzenden en de juiste medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.