Je wordt ontslagen! Wat nu?

mr. Steve Zuidema

Meestal zie je het niet aankomen. Maar plotseling zit je tegenover je baas en je directe leidinggevende, die je vertellen dat er geen vertrouwen meer is in de toekomst. Of dat het niet goed gaat met het bedrijf en je functie vervalt. Je krijgt een brief mee en een overeenkomst, waarin werkgever je een voorstel doet om tot een einde van de arbeidsovereenkomst te komen. Dat noemen we een  vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst.

Werkgevers nemen in die overeenkomsten allerlei voorwaarden op. De werkgever kiest een einddatum, tot wanneer je het loon ontvangt, of er nog verlof wordt uitbetaald of niet. Er staat een vergoeding in en vaak nog allerlei andere bepalingen.

Ons advies: kom alsjeblieft langs. Laat de overeenkomst controleren.

Wij zien dat we in bijna alle gevallen verschil maken. En dat begint in de meeste gevallen al met de reden dat je wordt ontslagen. Een werkgever moet een reden hebben om jouw arbeidsovereenkomst op te zeggen. Vaak is die reden er niet, of is die reden er onvoldoende. Dat betekent dat je zou kunnen weigeren die overeenkomst te tekenen. Wij adviseren je daarbij: soms adviseren we je niet te tekenen en zelfs geen tegenaanbod te doen. In andere gevallen adviseren we je juist wel een tegenvoorstel te doen.

Als er al een opzeggrond is, dan zien we dat er in de meeste gevallen altijd iets beter of anders kan. Vaak zit er een fout in de berekening van de transitievergoeding, als je als werknemer daarop recht hebt, die bijna altijd in jouw nadeel is. De lengte van de opzegtermijn kan verkeerd zijn, of er zit een fout in de (wel of niet) uitbetaling van vakantiedagen. Maar niet alleen financieel, in je arbeidsovereenkomst staan vaak bepalingen die je na het einde van je arbeidsovereenkomst nog kunnen achtervolgen

Een voorbeeld: in je arbeidsovereenkomst staat een non-concurrentiebeding, je mag bij vertrek in een straal van 50 kilometer binnen een jaar niet in dezelfde bedrijfstak werken. Doe je dat wel, dan volgt een hoge boete. Dit terwijl je ontzettend graag in die sector werkt. Soms is het beding al vanaf het begin in strijd met de wet, en in de meeste gevallen is het mogelijk om erover te onderhandelen. Hoe fijn is het dan als je vrij bent om toch die leuke baan te accepteren!

Wees niet bang om binnen te wandelen bij ons, of ons even te mailen. De kosten van onze juridische bijstand worden vaak door de werkgever of door de Raad voor Rechtsbijstand betaald.  Indien dat niet het geval is, dan lukt het ons altijd om een passende prijsafspraak met u te maken.

 

Leg uw probleem aan ons voor

De advocaten en juristen van Boumans Advocaten helpen u graag! Vul de onderstaande gegevens in, druk op verzenden en de juiste medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.