Hoe zit het nu met ziekteverlof en vakantieverlof?

mr. Steve Zuidema

 

Als advocaten krijgen wij vaak de vraag: hoe zit het nou met ziekteverlof en vakantieverlof? Stel je boekt je droomvakantie naar Mauritius voor de hele maand juli, maar op begin juni wordt een stevige burn-out geconstateerd en je valt uit. Je hebt een maand verlof gevraagd en gekregen. Is er dan sprake van vakantie en raak je je vakantiedagen kwijt of moet de werkgever jou die vakantiedagen compenseren?

 

Vakantieverlof/ziekte

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2023 over dit onderwerp een baanbrekende uitspraak gedaan. Het Hof oordeelt dat het gaat om de vraag, of de werknemer al dan niet vrijelijk van zijn vakantie zal / heeft kunnen genieten. Is dat niet zo, dan moet de werkgever de vakantiedagen compenseren. Dat kan vaak voor een werkgever heel verkeerd voelen.

Want als diezelfde werknemer vervolgens een maand lang op de lang gedroomde droomreis naar Mauritius gaat en daar gewoon vakantie heeft, dan voelt het toch wel erg dubbel dat de werkgever die helemaal moet compenseren.

Aan de andere kant, als de werknemer echt arbeidsongeschikt blijkt door ziekte tijdens die maand en niet vrijelijk van zijn vakantie kan genieten, voelt dat voor hem toch ook dubbel?

Al met al dus bijzondere rechtspraak, waar werkgevers en werknemers rekening mee dienen te houden.

Een andere interessante zaak die zich voordeed was een werknemer die een vakantie had geboekt, die in het water viel, omdat hij vanwege wetgeving van een ander land zijn hele vakantie verplicht in quarantaine moest zitten. Hij was niet ziek, niet arbeidsongeschikt, maar kon zoals hij betoogde niet vrijelijk van zijn vakantiedagen genieten. Hij zat op zijn hotelkamer en mocht er niet af.

In deze zaak oordeelde het Europese Hof dan toch weer andersom: dit is een echt geval van pech voor de werknemer. Anders dan in het geval dat iemand door arbeidsongeschiktheid vanwege ziekte niet van zijn vakantie kan genieten, is dat hier niet aan de orde. Hier kan hij niet van zijn vakantie genieten, door een heel andere omstandigheid, waarvan het Hof vindt dat die in redelijkheid niet voor rekening van een werkgever zou mogen komen.

Zoals er zich veel vaker pech kan voordoen voor of tijdens een vakantie. Een vlucht die vertraging heeft, een vlucht die helemaal niet gaat, bosbranden waardoor je geëvacueerd moet worden vanaf je vakantiebestemming, plotseling uitgebroken rellen ter plekke, allerlei situaties die zich kunnen voordoen, die volledig buiten de arbeidsrelatie liggen. Die zijn en blijven voor rekening van de werknemer.

Heeft u vragen, bel ons gerust of stuur een mail:

E: Info@boumansadvocaten.nl

Tel: 045-5714576

Leg uw probleem aan ons voor

De advocaten en juristen van Boumans Advocaten helpen u graag! Vul de onderstaande gegevens in, druk op verzenden en de juiste medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.