Vervolg - Automatisch gezamenlijk gezag buiten het huwelijk

mr. Nikki Smeets

Vervolg – Automatisch gezamenlijk gezag buiten het huwelijk

Eindelijk is het zo ver, de geboorte van uw kindje. U gaat nadenken over wat nog geregeld dient te worden en komt al snel bij de eerste stap terecht: de erkenning van uw pasgeboren kindje. Voor ouders die hun kindje vóór 1 januari 2023 hebben erkend, volgt nog een tweede stap: het (gezamenlijk) aanvragen van het ouderlijk gezag. Het ouderlijk gezag volgt dan immers niet automatisch na de erkenning. Vanaf 1 januari 2023 is dat anders, het gezag wordt sindsdien automatisch gerealiseerd nadat erkenning heeft plaatsgevonden. Belangrijk om hierbij te benoemen is dat de nieuwe regeling enkel geldt voor kinderen die erkend worden op of na 1 januari 2023. Is het kind al eerder erkend, dan biedt de nieuwe regeling geen soelaas en dient het gezag alsnog via de gemeente dan wel rechtbank te worden aangevraagd. Deze regeling geldt voor ouders die niet gehuwd zijn en/of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

 

Erkenning vóór 1 januari 2023

Heeft u uw kind vóór 1 januari 2023 erkend? Dan geldt het volgende. U dient, indien gewenst, het gezamenlijke gezag aan te vragen bij de rechtbank. Dit geschiedt in principe door de ouders samen, maar dat is niet noodzakelijk. Ook eenzijdige verzoeken worden namelijk in behandeling genomen. Let op: de moeder uit wie het kindje is geboren, heeft het gezag al automatisch verkregen. Niettemin kan ook een eenzijdig verzoek worden ingediend om de andere ouder met het eenhoofdig gezag te belasten.

 

Erkenning ná 1 januari 2023

Heeft u uw kind ná 1 januari 2023 erkend? Ook dan is het opletten geblazen. U verkrijgt namelijk automatisch het gezamenlijke gezag nadat u uw kind heeft erkend. Acht u dit wenselijk, dan hoeft u verder niks meer te doen en kunt u overgaan tot erkenning. Wilt u uw kind erkennen, maar niet belast worden met het gezamenlijke gezag, dan dient u dit tijdig te regelen. U dient daarvoor samen een verklaring af te leggen waaruit blijkt dat het gezag enkel bij moeder blijft. Die verklaring dient in een akte van erkenning of notariële akte te worden opgenomen. Hierbij kunnen wij u verder helpen.

 

Het is dus van belang dat u als nieuwe ouders uw wensen duidelijk maakt bij de gemeente omtrent het gezag over uw kind(eren). Dit kan echter alsnog verkeerd gaan, hetgeen vervelende consequenties met zich kan brengen zoals in de zaak van de Rechtbank Rotterdam, 29 maart 2024 (ECLI:NL:RBROT:2024:3321). De gemeente maakte een fout, waardoor de ouders werden belast met het gezamenlijk gezag, hetgeen zij uitdrukkelijk niet wilden. Het gevolg? Een procedure bij de rechtbank. Ook hierbij helpen wij u graag om deze procedure te doorlopen. Niettemin is ons doel om deze procedures zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Op deze nieuwe regeling bestaan een aantal uitzonderingen. Gezamenlijk gezag ontstaat bijvoorbeeld niet indien een voogd met de voogdij over het kind is belast, indien de voorziening in het gezag over het kind is komen te ontbreken, indien de ouder die het gezag heeft, dit gezamenlijk met een ander dan een ouder uitoefent, of indien de erkenner eerder het gezag over het kind uitgeoefend heeft. Dit is enkel een greep uit de wettelijke uitzonderingen, voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 

Heeft u vragen, bel ons gerust of stuur een mail:

E: Info@boumansadvocaten.nl

Tel: 045-5714576

Leg uw probleem aan ons voor

De advocaten en juristen van Boumans Advocaten helpen u graag! Vul de onderstaande gegevens in, druk op verzenden en de juiste medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.