Aansprakelijkheid werkgever COVID-19 besmetting

mr. Steve Zuidema

Op 16 december 2022 heeft de kantonrechter te Amsterdam, naar mijn weten voor het eerst, geoordeeld dat een zorginstelling als werkgever en de verzekeraar van werkgever aansprakelijk zijn tegenover een werknemer voor de schadelijke gevolgen van een COVID-19 besmetting.

Contact Covid-19

Een bijzondere uitspraak, waarin de rechter best wat hordes te nemen had. Het betrof een zaak van een zorginstelling met meerdere locaties. De betreffende medewerker werkte op één van die locaties. Vast stond dat zij op de werkvloer, net als twee andere werknemers, in contact was gekomen met COVID-19.

De discussie die bij de kantonrechter ontsprong, was de vraag of vastgesteld kon worden dat de werknemer COVID-19 ook op de werkvloer had opgelopen. Die horde nam de kantonrechter door te overwegen dat de werknemer voldoende aannemelijk had gemaakt dat zij alleen op de werkvloer met COVID-19 in aanraking was gekomen, en daarbuiten niet.

Aansprakelijkheid

Een volgende vraag was of de werkgever vervolgens aansprakelijk was op grond van artikel 7:658 BW. Makkelijk gezegd, is dan de vraag of de werkgever voldoende heeft gedaan om de werkvloer zodanig in te richten, dat een werknemer veilig kan werken. In deze werd door de kantonrechter vastgesteld dat de werkgever de werknemer niet had geïnstrueerd met persoonlijke beschermingsmiddelen (een mondkapje) te werken, sterker nog, de werkgever wilde zelfs dat de werknemer zonder werkte. 

Conclusie

De conclusie van de kantonrechter is daarmede dat vastgesteld kan worden dat de werknemer COVID-19 op de werkvloer heeft opgelopen en dat de werkgever voor de schadelijke gevolgen van die besmetting aansprakelijk is. De werkgever heeft haar zorgplicht geschonden. 

Voor de werkgever en haar verzekeraar is dit een stevige kluif, nu zij de volledige schade van deze werknemer met long-covid moeten vergoeden. 

Heeft u hierover vragen of zit u in een vergelijkbare situatie, schroom dan niet ons kantoor te bellen.

 

Leg uw probleem aan ons voor

De advocaten en juristen van Boumans Advocaten helpen u graag! Vul de onderstaande gegevens in, druk op verzenden en de juiste medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.